Tuesday, March 30, 2010

Cheese cake



 
Resepi nie dari nursia & dimodified sket oleh tukang masaknya..aii la sape lagi..hihi

Bahan-bahan:
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon/almond essence
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula
  • 1 pack of digestive biskut/ biskut merie/biskut wholemeal
  • butter

Cara-cara:
  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan cream cheese, fresh cream/plain yogurt, jus lemon/almond essence, telur & gula ke dalam mixer atau blander. Pukul sampai kembang.Mix biar sampai jadi cream
  3. Hancurkan biskut & masukkan ke dalam loyang sebagai base. Tekan supaya jadi padat.
  4. Tuang adunan cheese yg dah kembang td ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
  7. Kalau nak jadikan raspberry cheese cake bolehla sapukan jem raspberry sbg topping kt atas die..

2 comments:

kak ina kl said...

salam ziarah..sodap nya cheesecake ..dah lama tak buat.

aurikelsan said...

kak ina kl, thanks for the visit..sedapkan cheese cake, memang fav saya..tp sy nie anak dara baru terkedek-kedek nak blaja masak hihihi

Post a Comment

 
Blog Design by Template-Mama.